вівторок, 2 лютого 2016 р.

Герої Крут – ваш подвиг не забути!


Історія українського народу прошита різнобарвними нитками і, на жаль, сумних кольорів, які віддзеркалюють трагічну минувшину України, є більш, ніж достатньо. Однією із таких вікопомних подій нашої історії є бій, що відбувся на залізничній станції Крути 29 січня 1918 року між більшовицькими військами Михайла Муравйова та об’єднаними військами юнкерів 1-ї Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького в першої сотні новоствореного Студентського куреня під єдиним командуванням Аверкія Гончаренка.

Цей бій навіки вписано золотими літерами у скрижалях української історії як символ самовідданості та мужності. Молодь під тиском переважаючих сил російських більшовиків опинилася у центрі бою без належної підтримки, але не відступила. 300 оборонців Крутів полягли смертю хоробрих. Нечисленні полонені були закатовані. Дивом врятувалися одиниці з числа добровольців. Цей подвиг став символом героїзму української молоді у боротьбі за незалежну Україну. Величезна чисельна перевага більшовицького війська (в десятки разів) розбилася об героїчну відвагу та вірність Україні юнаків, більша частина яких – студенти, не мали попереднього військового досвіду. Українським відчайдухам вдалося затримати багатотисячну червону армаду і виграти час для відходу основних сил. Подвиг кількох сотень юнаків дав можливість евакуювати уряд УНР і продовжити переговори, які завершилися підписання Брестського миру, відповідно до якого більшовики були вимушені залишити територію України.





    

Ось і у Соснівській міській бібліотеці було проведено відеогодину  з нагоди вшанування пам’яті героїв Крут .Читачі ознайомились з історичними фактами цієї події та переглянули книжкову виставку «Пам’ятаємо героїв Крут».





 

Немає коментарів:

Дописати коментар